2009 m. gruodžio 29 d., antradienis

baltosios gulbes slovintojas

taip jau kartais nutinka, kad kai stabdziai nesuveikia del to kencia ne tik galva, skrandis ir kepenys, bet ir "baltoji gulbe". si meditacija suvalge visa 1-adieni, taip kad kol kas i alkoholio puse ziuretis nesinori. kiekis si karta buvo nevaikiskas - 0,7 metaxa berods 7 zvaigzduciu, ir panasus kiekis granto, kuriuos reikejo pasidalinti 2-iems zmonems. kazkiek sirdi dziugina tas faktas, kad ta nakti ne as vienas slovinau baltaja gulbe. turbut si doze nemazai nuzude smegenu lasteliu, bet is kitus puses ziurint - mums ju dievas tikrai nepagailejo, kad tikrai uztektu visam gyvenimui.

2009 m. gruodžio 26 d., šeštadienis

piazzolla

anksciau neatkreipdavau demesio, bet dabar daznai pastebiu o jau ir atskiriu piazzollos kurinius tiek radijuje ir televizijoje. ka tik per tv3 "sok su manimi" i.valinskiene soki soko pagal jo muzika. ilga laika galvojau, kad piazzolla groja su akordeonu, bet pasirodo - ne, jis groja su bandoneonu, kuris buvo israstas vokietijoje. aciu, kad mano sesuo, kaip prijaucianti muzikai (vis tik mokinasi vilniaus muzikos akademijoje), man padovanojo sio nuostabaus atlikejo kompaktine plokstele - nuosirdziai visiems rekomenduoju.

skalbimo milteliu pirkimas

nuo ko siandien prasidejo skalbimo milteliu pirkimas - baltiniu issirinkimo ir ju lyginimo. niekada nebuciau pagalvojes, kad baltinius reikes lygintis ne i darba einant, o i parduotuve. prisimenant broliu wachiowskiu kultinio filmo matrica istrauka "kaip as noreciau buti prijungtas prie masinu ir gyventi pilnaverti gyvenima", tai ir man noretusi tureti platesni kasdieniniu kelniu asortimenta, del ko ir nuvaziavau ir agropoli susirasti kazko tinkamo, bet, deja, nieko neradau nes:
  • vieno modelio kelniu nebuvo mano dydzio (nei as storas, nei distrofikas, nei labai aukstas, nei labai zemas);
  • kitos kelnes buvo su klynu ir kelieno - buciau pats saves nesuprates, jeigu tokias buciau nusipirkes. idomus tokiu kelniu matavimasis - norisi pagal klyna uzsitempti auksciau, bet tada dirzas butu prie pazastu. pakele nuotaika;
  • dar vienos buvo lyg ir puse velnio, bet per trumpos. 
toliau baigesi dienos limitas, skirtas parduotuvems, todel teko nukabinus nosi gryzti atgal, bet ne tusciomis, o su skalbimo milteliais.

2009 m. gruodžio 23 d., trečiadienis

savanaudiskumas socialiniu pagrindu

nemegstu zmoniu, kurie nemokamai naudojasi zmonemis savo verslo kurimui. suprantama, kad nemokamai atliekamas darbas, veikla yra geranoriski ir reikalingi visuomenei, kad atliktas darbas bus ivertintas zmoniu plojimais ir sypsenomis, bet kodel nutylima, kad salia stovinti organizatorius uz tai gauna pinigini atlygi? dazniausi paaiskinimai - taigi as organizavau, cia mano ideja, as tiek laiko tam sugaisau! tai, tas tiesa, kaip ir tiesa ta, kad nemokamas pranesejas tiap pat tam skyre savo laiko, kuri galbut butu skyres savo laisvalaikiui, seimai ar pramogoms. daugelis pamirsta, kad laikas kainuoja, ypac kai laikas buna svetimo. populiaru dabar save apdovanoti titulais founder, owner ar co-owner. mano pastebejimai man sako, kad tokius zmones galima isskirti i kelias grupes:
  • pilni ideju zmones, turintys ka pasakyti, pilni veiklos ir entuziazmo. sia grupes zmoniu dar smuliau isskaidysiu:
    • gyvybiski ir nesustojantys - vienas is tokiu pavyzdziu yra menininkai, muzikantai, t.y. tie zmones, kurie sugeba visa save atiduoti kurybiniam procesui - su meile ir siluma, atvirumu ir idejomis.
    • egoistai ir moliai - tokie zmones galvoja, kad ju mintys yra pacios genealiausios, kad tik jie vieni sugeba tobulai atlikti darbus ir veiklas. jie negerbia kitu, nenori girdeti ju teikiamu pastabu, kaip asmenybes daznai yra savyje uzsidariusios, isoreje jiems nera lygiu kitu tokiu eruditu. daznai tokie "vadovai" nedaug uzdirba, nes yra savimylos ir basaulio bambos, o tai neleidzia jiems matyti toliau nei per zingsni i prieki.
  • menkystos, kurie nori sau uzsideti nepelnytus generolo antpecius. zmones, kurie darbo irankiai yra ibd (rus. imitacija burnoj dejtelnosti) ir liezuvis (daug juo plakti, laizyti uzpakalius ir skusti). keista, bet nemazas tokio budo zmoniu gyvenime uzlipa i aukstus postus - vadinasi smegenu pas juos kazkiek yra, bet kita medalio puse - ar toks karjeros kelias yra primtinas (asmeniui, aplinkai, visuomenei) ir kiek tokie postai yra stabilus. 
socialiniu pagrindu, nemokamai isnaudojant zmones, vystomas verslas tokius zmones rotuoja, o jie i aplinka pateikia neigiamu emociju, kas yra didelis minusas verslui. pazintis su bet kokiu zmogumi praturtina informacija, poziuriu, mintimis, klaidomis kuriu nereikia daryti, nes kiekvienas zmogus yra skirtingas, todel visada yra is jo ko pasisemti tolimesniame savo gyvenimo ejime.

mokslai ir biografijos: v.navickas ir g. kirkilas

siandien netiketai per radija isgirdau, kad vilniaus miesto meras v.navickas nepaneige buves keliu policininku. tiek seimo rinkimuose paskeltoje medziagoje, tiek ir google naudojant, nepasiseke rasti sio fakto. radau tik tiek, kad jis dirbo valstybineje autoinspekcijoje. is tiesu keista, kodel sis faktas nutylimas ir neminimas, lyg tai butu juoda deme jo gyvenime? kita siandien isgirsta idomybe, kad meras gerai ekonomikoje nusimano, nes klausytoja mokinoekonomikas. o gi ziurime i ta pacia wikipedia - turbut meras besimokindamas vilniaus 15-oje vidurineje mokykloje baige ekonomikos mokslus. pirmoji mintis - kirkilo diplomas. jeigu atsauktu si diploma, tai gautusi, kad g.kirkilas net bakalauro neturi - butu seimo narys be aukstojo issilavinimo, o tai jau asocijuojasi su v.sustausku (ir nesvarbu, ar sis baiges bakalauro studeijas, ar ne). kad ir kaip ten bebutu g.kirkilo diplomu, argi buvo sunku susitvarkyti bakalaura? - kaip toje patarleje "aukstai sokes, zemai krisi", arba "kto nie rabotajiet, tot jiest".

2009 m. gruodžio 19 d., šeštadienis

vilnius pries sventes

vis tik krizes nera, nes siandien, sestadieni, pilnas miestas automobiliu - netgi ta pati ukmerges gatve jau nuo seskines kalno pradejo kimstis, o pakilus - pilnut pilnutele. zinoma, kazkiek itakos turi ir esamos oro salygos, bet ne tiek ir daug. senukai prekybos centro, esancio ukmerges g., automobiliustovejimo aikstele perpildyta, isivaizduoju, kas darosi akropolyje. praejau ir pro panorama, tai vietoj abieju pozeminiu parkingu, kur puikuodavosi po 300-400 laisvu vietu pranesanti svieslente, dabar skaiciai po 30-40. oras is tiesu siandien grazus, didelio veju nera, truputi sninga, saltukas pakenciamas. krizei saltis taip pat nebaisu, nes dabar visi nori issitaskyti dali savo pinigeliu dovanoms ir akcijoms. tas yra gerai, nestruputeli atgaivins vilniaus didziosius prekybcentrius, kuriems labai truku pirkeju gausos - tai siemet atsidares ozas, panorama. zmones juda, bruzda, kkiti suniukus vedzioja, kai kurie is ju su megztinukais, matomai paciu ir nunertais, kas iseina prasiblaskyti, neries krantine prasieiti. neris labai grazi - pilna graziai apsnigtu ledo luitu, besigrudanciu tarp saves, kuris pirmasis pasieks kita upes vingi. tokia nuotaika ir aplinka savaime prasome dziaugsmingai paskaityti knyga, tokia linksma, upa pakeliancia, kad gera nuotaika issilaikyti iki paciu isvenciu ir po ju.
pasiskolinsiu viena posaki, kuris siandien labai tinka:
pasveikinkit visi mane, juk tai daryti sitaip lengva. su pirmu issiteskimu, ir sniego pilnomis kelnem!

2009 m. gruodžio 15 d., antradienis

siandien mano laiminga diena

nelabai as myliu spameriu, kurie spamina i mano pasto dezute, bet siandien mano laininga diena, nes ir mane aplanke laimes ir sviesos spindulelis, kuris mano diena paverte tikslingu gyvenimu sioje visuomeneje, ivertimo mano pastangas paskutinemis jegomis kabintis i gyvenima, kuris iki siandienos buvo toks trapus ir bevertis. stai, mano isgelbejimas (zr. foto). kai pagalvoju, tai sios dienos as laukiau visa savo gyvenima ir... sulaukiau. bet kadangi spam'a gavau i darbini meila, tai matomai cia orientacija ir darbo personala ir darbo priemones.

dar ne paskutine vakariene

kad visai nenuslabciau, reikia kartais ir pavalgyti bent 1-2 kartus i diena, juo labiau, kai laukia magistro tiriamojo darbo uzbaigimas, tai reikia ir pasistiprinti. zinoma, vienas alaus tai cia tik troskuli numalsinti, 2 - nervams nuraminti, 3 - apetitui skatinti, 4 - kylancioms skrandzio sultims malsinti, 5 tiesiog atsigaivinti, 6-8 gerai nuotaikai pakelti, o visi kiti - ramiam, saldziam ir kietam miegui uztikrinti.

pazintis su facebook

idomus fenomenas tas facebook'as, nelimpa jis man nors tu ka. pasidalinsiu pastebejimais, kurie gal bus vertinti tiems, kurie dar ten nera (ar dar taip gali buti?), nes dabar si svetaine be galo madinga, tiesiog gyvenimo kelrode zvaigzde, bendravimo ir komunikavimo etalonas.
  • as save flegmatiku nelaikau, bet puslapio vartymosi greitis tai kaip tame anekdote: nenoriu nei keiktis, nei chujeiktis - as tiek kantrybes ir laiko, kas yra svarbiausia siame gyvenime, neturiu ir jis man brangus, kad laukciau kol man uzkraus mafia wars'u ir fermu pasiulymu uzversta ekrana.
  • kad jau pradejau apie turini - mafia wars'ai ir fermos cia dominuoja. pasakysiu atvirai, laiko isikirsti siems zaidimams neradau, o ir noro visiskai tam nebuvo - periodiskai uzklydus tenais, pastoviai esu uzverstas fermos maistu arba mafijos ginklais ir pack'ais, kuriuos tyliaim o kartais ir garsiai, pasiunciu patys visi suprantate kur.
  • labai daug draugu as ten neturiu, bet jau zinuciu visi jie pregeneruoja! - tas ta pakomentavo, tas su anuo susipazino, kazkur dar pazymetas buvo - jeigu kas nors moketu pinigus, tai si portala galima butu laikyti darbu, nes jam reikia pilnos darbo dienos stebejimams ir naujienu sekimui.
  • socialinio marketingo prieskonis - as ir pats, ir visi kiti, manau, gerai zino, kad siandien vilniuje buvo minus daug laipsniu salcio, bet ne, reikia pasirodyti, kad ir "jis" tai zino - praktiskai nuo to gyvenimas tampa ne tai kad skaidresnis, bet tiesiog jautiesi pilnaverciu zmogumi - tai ko truko. tikrai.
  • mano supratimu tai blogas, internetinis dienorastis, kuri visi priverstinai pamato, o nemaza dalis ir perskaito, sakyciau savireklamos ir savipateikimo forma. siam blogui gerai tik tai, kad garantuotas skaitytoju ratas, komentarai ir pastabos. stai kad ir as - rasau bloga, bet as ji rasau sau, ne kitiems, o jeigu kiti ir paskaitys - prasau, bet as visu pirma jauciu malonuma rasydamas, o ne laukdamas komentaru. siandien, vaziuojant i kauna, per ziniu radija kalbejo menininkai - pasirodo, kad dauguma lietuvos menininku kuria "i stalciu", nes nera pinigu aktoriams, apsvietimui ir salei nusamdyti, bet tai toli grazu nereiskia, kad stalciaus turinys yra nieko vertas.tai taip ir as - megaujiuos destydamas savo mintis.
is tikruju, gailiuos, kad ten uzsiregistravau, nes jausmas toks, lyg kas knistusi po nesvarius skalbinius. as saves atlapasirdziu nelaikau, todel neturiu jokio noro dalintis asmenine informacija su aplinkiniais, nes man to tiesiog nereikia, kad gyvenciau pilnaverti gyvenima, o ka as veikiu ir darau tai tikrai ne visu pazystamu, draugu ir "ale draugu", reikalas.

2009 m. gruodžio 12 d., šeštadienis

issekintos alaus atsargos

na, 4-adienis kaip visada - alaus ir draugu diena. jauciuos kaltas, kad i musu tradicine pizza jazz nespejau, teko prisijungti prie kompanijos kitoje vietoje, nes jauciausi skolingas ne tik sau, bet ir savo draugams, kolegoms. likau nenusivyles, buvome pas grafa alaus isgerti. na, dideliais pijokais musu nepavadinti, bet megeju lyga mes jau esame isauge - po musu apsilankymo neliko schöfferhofer ir tucher, bet palikome keleta siltu erdingerbutelaiciu, nes tamsus alus pas juos - is buteliu. pagiriamas zodis visoms 3-ims rusims (dvejoms pasibaigusioms teko garbe buti paskutinio butelio-bokala valdytoju) - alus vertas demesio, o ir kaina ne tokia gasdinanti, kad kad guiness alus dubliner aludeje. paminesiu vieno sugerovo zodzius, kad pas grafa pavergia muzika - lengva ir flegmatiska, puikiai tinkanti prie jaukios aplinkos, zinoma - vokiska. kaip auditoriai pasakytu - strongly recommended.

per mazai nemokamo

pratesiant tema apie sms, padariau nedidele apklausele, kuriu deka padariau tokias isvadas:
  • viskas, kas nemokama, yra jega;
  • nesvarbu, kad gauni nemokamai, vistiek randa prie ko prikibti;
  • nors ir nemokama, bet labai norisi daugiau;
  • kad ir naudojiesi nemokamai, nesuprasi, kad paslaugos teikejui tai yra mokama - elektra, hostingas, svetaines programavimas, paslaugos teikimas ir pan.;
  • neprisides prie jiems teikiamos nemokamos paslaugos islaikymo (nekalbama apie komercija).

aisku, sakyti, kad pas visos neigiamos emocijos butu melas, bet kaip as megstu sakyti - ne zodziais o darbais mes mylime tevyne, nes parasyti komentara be laiko beveik nieko nekainuoja. beveik. manau, kad problema cia musu mentalitete.bet is tikruju taip ir yra - labai daznai naudojuosi wikipedia, bet tik kelis kartus pastebejau, kad jie taip pat praso buti paremti.

kaip tik ir dabar pasiziurejau - kodel gi ju neparemus, bet problema tame, kad sudetingas budas paremti ne vietinius - mokejimo kortele arba paypal sistema. kortele neremsiu, nes per daug man paranoja del asmeiniu duomenu, juo labiau, banko korteles duomenu pateikti internete labai nesinori, na o stai paypal kol kas as neivaldes. galbut si problema sovietiniame auklejime? o isvada cia paprasta - nebudamas alkoholiku, alkoholiko nesuprasi.

2009 m. gruodžio 8 d., antradienis

atomines uzdarymas

kaip tik dabar ziurint zinias ir reportaza apie d.grybauskaites vizita i ignalinos atmomine elektrine, girdisi toks triuksmingas, bet sirdziai mielas, generotoriu burzgimas - vis tik mes atomines energetikos salis! gaila tik, kad v.sevaldinas, atomines vadovas, tiek laiko pragyvenes lietuvoje, taip ir neismoko kalbeti lietuviskai - as tai suprantu kaip nepagarba lietuvai. is tiesu man, o ir manau daugeliui musu tautieciu, labai gaila to laiko, issvaistyto leo kurimui ir veliau isardymui, kuri buvo galima panaudoti naujos atomines statybai. gaila, kad mes, lietuviai, dziaugsma randame kaimyno nelaimeje, o ne tikrose vertybese. leo gobsumas tai tik patvirtina. kartais pagalvoji, kad kartais geda prisipazinti, jog esi lietuvis, juolab budamas skandinavijoje, kur mes jau esame pasizymeje, taip ir cia, lietuvoje, zinant, kad salis pilna akiplesu ir besaikiu lobistu.

2009 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

gebejimas ne tik imti, bet ir duoti

buvo momentas, kai savo patirti, taip kaip as ja supratau ir kokias jos vertybes pastebejau, stengiausi perduoti savo pasekejui. pasirinkimas buvo padarytas ir norejosi savo supratimu su juo pasidalinti, nors buvo momentas, nuo kurio pradejau juo netiketi. netiketi ne jo saziningumu, bet netiketi juo, kaip teisinga investicija. labiau dziaugiuos, kai zmones sugeba i save sugerti ziniu ir patarimu srauta, ypac kai sugeba atsirinkti, kas naudinga, o kas - nelabai. kad ir kaip beziuretume, ziniu srauto buvimas jau yra gerai, gebejimas ji sugauti - taip pat liuks, bet lygiai taip pat reikia suprasti ir tai, kad buti egoistu tiek gyvenime, tiek ir darbe, nera ta siekiamybe, kuria bandoma pasiekti ziniu srauto suteikimu. liudesys apima, kai matai, kad patirtis, perduodama atsakingai ir su meile, nera pilnai realizuojama, o tiksliau - realizuojama savanaudziais tikslais. tik pateikdami ir dalindamiesi vienas su kitu sukaupta patirtimi, galime pasiekti abipusiu teigiamu rezultatu, nes tame procese mes jos pasisemiame dar daugiau, isgirstame pasnekovo nuomone, atsiliepima, pastabas ar pastebejimus, nes zmogus, nesugebantis isgirsti kritikos yra pasmerktas nebuti vadovu, nors pareigybeje ir gali buti toks zodis. ar buti butaforija, ar vadovauti ir tame jausti malonuma - pasirinkimas jusu rankose.

2009 m. gruodžio 4 d., penktadienis

kas vyksta su krize?

ar teisus a.kubilius ir g.nauseda, postringaudami apie ekonominio nuosmukio pabaiga ir teigiamas tendencijas ekenominio sektoriaus atsigavimo link? na, tiketi g.nauseda, kuris labiau laikomas jau ne ekonomistu ar tais analitiku, o tiesiog populistu ir banko veidu, kazin ar verta, kai sakoma daug, bet nieko konkretaus, pasiliekant teises savo zodzius interpretuoti pagal situacija. gal ir del to jo ir r.rudzkio keliai issiskyre - saldzios kalbos ir tikrove. 4-adieninis vakarinis prasiejimas vilniaus gatvemis sako, kad kol kas verslo pastatuose nesimato atsigavimo zymiu.

stai taip atrodo pirmasis miesto dangoraizis darbo metu nesvieciant saulei - puse jo tiesiog "isjungta" - abejoju, ar tenai apsistoje nuomininkai.

siame paveiksliuke matosi, koks vyrauja kontrastas tarp swedbank naujojo pastato ir salia esancio auksto reval hotel lietuva - viesbutyje dega tik kelios lemputes, o stai pas bankininkus - beveik visos. nors bankai ir padare galbut ateityje busimu nuostoliu atidejima, bet tai dar nereiskia, kad nuostoliai is visos bus, o ir matosi, kokios institucijos lietuvoje itemptai dirba.
ypatingai aiskiems zenklams nesant, sunku sakyti, ar krize jau praeityje, o del politiku ir analitiku-astrologu pasakysiu tik tai, kad ne zodziais o darbais mes mylime tevyne.

2009 m. gruodžio 2 d., trečiadienis

personalo atranka

visai nesenai buvau vienoje personalo atrankos kompaniju, todel pasidalinsiu savo ispudziais ir pastebejimais.pirma karta susiduriau su tuo, kad atejus reikia uzsipildyti svecio kortele - vardas, pavarde, adresas ir telefonas. didelio demesio i tai nekreipiu, galbut tokia tvarka, bet stai variantai: o jeigu as atejau pas savo drauga ar pazystama ir visai ne darbinimosi klausimais? sioje vietoje pasigendu administratores sypsenos ir nuosirdumo dirbant savo darba. paziurejus is procesines puses, kam tai popieriuje pildyti klientui, jeigu konsultantas vistiek jam skiria savo laika ir pokalbio metu gerai zino, kas atejo ir kokiu klausimu ir ar nera cia kartais besidubliuojancios funkcijos - pildo klientas ir pildo konsultantas, kaip savo per diena nuveikta darba. neskoninga. sios personalo atrankos istaigos orgtechnika galima butu lyginyi su muziejumi - kompiuteriu monitoriai net ne skystuju kristalu (lcd), o seni, dideli koneskopiniai (crt). tam radau tik 2 priezastis:
  • monitoriais sildyti patalpas (gal ekonomiskai efektyvu?);
  • stagnatoriskai pasenes poziuris i versla.
net skaudziu ziureti, juolab, kad si kontora dar ir tarptautine, nesupranta, kas tai yra ivaizdis ir kas yra darbo salygos. palyginimui pasakysiu, kad net biudzetines istaigos lietuvoje, neskaitant paskutinio sodros pirkinio, beveik visos jau naudoja lcd ir ne del to, kad tai butu madinga, bet del to, kad tai taupo sveikata (pvz.: akis), bet ir maziau sunaudoja elektros energijos. mintys labiau neigiamos nei teigiamos, tesiu ekskursija toliau - laba diena, as vardas pavarde, prasau praeiti i posedziu kambariuka. saunu! pakalbame apie cv, darbus, si karta iki diskusijos apie kiaules ir debesys neivyko - kalbame tik apie mane ir mano sugebejimus. pamaciau, kaip siaurai ji mato - kaip paieskoje ivedus zodziu "it" ir "vadovas" - visa kita kvalifikacija ir darbo patirtis nera nesvarbi, neskaitant to, kad kito darbo pobudis apima daug daugiau nei it valdymas, bet jis nepatenka pagal atrankso kriterijus. idomiausia dalis - pakalbekime angliskai. nesuprantau ir lig siol nesuprantu, kam to reikia, jeigu:
  • ieskomas vidutinio lygio vadovas;
  • imoneje galbut viena karta per metus reikes panaudoti snekamaja anglu kalba (rasyti mes visi mokame labai gerai visokiu priemoniu pagalba).
na taip, as zinau, anglu nera mano stiprioji puse, bet ir nepescias as esu. pasigirti pavyko - ji kalbejo neblogai, bet gryzkime prie susitikimo tikslo - rasti tinkanti zmogu, kuriams butu galima pasiulyti darbo pozicija. supratau, kad as atejau pasicirkinti - ok, no probs, nuotaik pakilo. neskaitant nesusipratimo, kad as is viso neturejau ten pasirodyti, laikas ismestas beveik veltui. sau naudos gavau tik tai, kad pamaciau, kaip nereikia elgtis ir pasamprotavau apie personalo atranku kompanijas. mergaite baigusi psichologija, bet ar tai reiskia, kad fizika baiges zmogus negali studentams destyti psichologijos, arba apie tai parasyti vertinga knyga? nemanau, kad psichologija baige zmones gali buti pranasesni uz baigusius kitos specialybes studijas. zmogus, bendraves ir bendraujantis su ivairiais zmonemis, savyje turi labai daug patirties tame, ko galbut nepasakysi apie ka tik studijas baigusi jaunima.
ko as is pat pradziu pasigedau, tai mandagumo. pokalbiui pasibaigus, as dar elektroniniu pastu pateikiau manes prasytos informacijos, bet padekos nesulaukiau. o kaip bebutu keista, nors ir krizei bei nedarbas, renkasi ne tik darbdaviai, bet ir darbuotojai, nes buti tapke imoneje ir plaukti pasroviui - tai ne man. pridesiu dar tai, kad is darbo besiieskanciu tokios kontoros ir gyvena, tai yra ju verslas, kuris privalo buti pelningas.
reziume - atgyvenes poziuris i personalo atranka ir netinkamas jos organizavimas geru atsiliepimu nepritraukia.