2009 m. lapkričio 29 d., sekmadienis

zmonems truksta itampos ir streso

vietoj to, kad gyventume ilgai ir laimingai, patys sau susigalvojame problemu, su kuriomis reikia gyventi. is pradziu buvo ekonominis nuosmukis, po to krize, dabar - gripas. speju, kad kai gripas issisems, rasime nauju alternatyvu bandyti siai skylei uzkimsti,kuri man asocijuojasi su juodaja skyle, kuri nepasotinama. idomu ir tai, ka atras mokslininkai sio projekto metu. vienas is spejimu - mazos juodosios skyles sukurimas, bet kaip ir pati mintis priestarauja paciai idejai. tokia zmogaus savijauta gerai pasinaudoja farmacines imones, kuriu korta yr nepralaiminti:
  • pelnas is vakcinu nuo virusu;
  • pelnas nuo maisto papildu stresui salinti (daznai eina kartu);
  • prie to pacio prisideda ir miego sutrikimai, kuriems salinti padeda visokie vitaminu komplesai.
kaip mes cia bepaziuretume ir prisimintume filma "matrica" - mes nebeturime galimybes rintis is melynos ir raudonos tabletes, pasirinkimas dabar mums paliktas tik vienas.

sms ir e-mail

gime mintis sukurti paslauga: sms zinute i elektronini pasta ir atgal. nieko naujo tame nera, bet lietuvoje nesusiduriau su panasia paslauga, nors ir nemazai domejausi. realiai galbut ir galima tokia paslauga rasti (bent jau zinau kur ieskoti), bet ji greiciausiai taikoma verslo segmentui, o ne privaciam sektoriui. paslaugos veikimas yra paprastas - prie interneto sedintis zmogus raso elektronini pasta ir siuncia tam tikru numeriu, o tas gavejas gauna ji sms zinute. atrasydamas atgal i gauta sms, serveris sms transformuoja i elektronini pasta ir perduoda i ta email'a, is kuriu buvo siunciamas pradinis pranesimas. kam tai aktualu:
  • uzsienyje gyvenantiems lietuviams, ypac kai ju 2-osiso puses likusios lietuvoje;
  • bendravimas su zmonemis, kurie neturi arba nesugeba gerai naudotis internetu (pvz.: skype).
 sprendimo igyvendinimas nera is lengvesniuju, bet tikrai imanomas, tik kazin ar verta tai daryti be finansinio atsipirkimo.

2009 m. lapkričio 28 d., šeštadienis

lietuviais esame mes gime

idomus tie zmones lietuviai. idomu, kodel ir is kur atsirado posakis, kad lietuvis dziaugiasi kaimyno nelaime? - na gal ne visi mes suvalkieciai (nors jie ir ne;abai prioe ko cia, bet bent jau i ta puse). dauguma is musu, kazka turedami, veltui kitam netaiduosime, ir nesvarbu, ar tai butu daroma asmenine saskaita, ar darbdavio. gaila gal ir nebutu geriausiai tinkantis zodis, bet matomai - neiprasta taip elgtis. gali buti ir taip, kad tai didybes manima ir piktnaudziaujama tuo, kad kitas turi jo, herojaus, paprasyti, o ne taip, kad tas herojus-asilas pats susiprastu. pasakiau stipriai, bet daznai taip ir yra - nezinau ir nesuprantu, kodel zmonems patinka kitus zeminti ar is ju tyciotis - kur cia tas malonumas pasleptas ir ar tai normalu? per ilga laika issivyste tokie zmoniu bruozai, kad "padek artimui" pakeite "apgauk artima" ir is to padaryti sou, parodant neblestanti savo humoro jausmo branduma. ir istikruju, jeigu lietuvis pajaucia, kad jis gali kitam ant sprando atissesti - zinoma, tokios progos nepraleisi.


padariau cia toki tyrima - pasirodo netgi lietuviai, gyvenantys ne lietuvoje ir uzdirbantys tikrai ne viena tukstanti ir ne 2, negaletu paremti net keliais litais, bet naudotis ta paslauga nemokamai jie labai nori. kai pagalvoji, jeigu uzsienyje gyvendamas uzdirbi, tarkim 10.000lt i rankas, tai argi 1lt dideli pinigai? jauciu, kad tai kazkuom susije ir su "naujaisiais lietuviais", vazinejanciais prabangiais 7er bmw ir pilantys dujas tamsiu paros metu, kad kas nors ju nepamatytu.

2009 m. lapkričio 27 d., penktadienis

vilniaus mero kalbos

paskutiniu metu daznai tenka vazineti, tai nemazai laiko praleidziu klausydmas ziniu radija. stai ir vakar klausiau laida, kur dalyvavo vilniaus meras vilius navickas. pastebejau, kad daznai laidose jo kartojama fraze - kaip tik siandien apie tai kalbejome komitete. man toks pasisakymas sukelia sypsena - vargu, bau, ar ziniu kalusytojai, uzduodantys klausimus su laidos vedeju, visada pataiko paklausti tai, ka jis siandien svarste. kita vertus - kodel jie svarsto tik dabar, o ne anksciau - kur ta prevencija? susidariau nuomone, kad sis meras dirba su viesaisisi rysiais - saldziai kalba, "viska" zino, visiems padeda, tik kad efekto as, kaip vilniaus gyventojas, nematau. saves nepavadinciau miesto aktualijomis ir ziniomis nesidominciu pilieciu. gaila, kad tokie pareiskimai, kad priims savo patareju nors ir desimt (tiek, kiek reikia, neskaitant, kad pries ankstesniu merus ju maziau buvo) - cia jau nesiklausymas ir neatsizvelgimas i miestieciu nuomone (kaip ir neatsizvelgiama del miesto turto ispardavimo), juolab, kad ne per seniausiai buvo atleista keletas simteliu savivaldybes darbuotoju. man sis meras nepatinka.

2009 m. lapkričio 25 d., trečiadienis

pono zuoko issisokimas

vakarykscias a.zuokos pareiskimas, kad jis atsisako seimo mandaro, kazin, ar ka nors nustebino - o ko galima tiketis is zmogaus, kuris be sevo ego nieko daugiau nemato? idomiai skamba ir jo seimo pareiguno statuso atsisakymo priezastis, mat jis negali toliau dirbti seime, nes negali patenkinti jo rinkeju jam keliamu uzduociu ir lukesciu (kazkas panasaus). tai palaukite, tai kam tada rinkejai ji rinko - kad jis galetu tokius sou seime daryti? kyla klausimas - kaip jis tada atstovaus savo rinkejus, jeigu pasitraukia is seimo? mano manymu, cia grynu gryniausias santazas, ir ne kitaip. einant p.zuoko nuomone, seime tureti likti tik seimo pozicija, o opozicijos neturetu buti. su tokiu poziuriu tikrai negalima nieko pasiekti, o bunant savo partijos lyderiu zengti tokius zingsnius tiesiog kvaila, nes esant partijoje turi buti paisoma partijos tikslu, kartu visiems einant tuo keliu. senoves ismintis byloja, kad vienas lauke - ne karys. labai panasi situacija ir su buvusiu seimo pirmininku a.valinsku - ikki galo kazin ar jis tikejo, kad ji atstatydins, o kai tai ivyko - jo iskelta nosis greitai dingo, kaip ir visas pasiputimas ir arogancija, nes dingo valdzios irankiai ir galia. o a.zuokos rinkeju man gaila, nes man, ju vietoje, butu geda, kad tokia persona isrinko i seima. ar nebus cia kartais marketingo kampanija vilniaus mero posto link?

2009 m. lapkričio 24 d., antradienis

kodo aptarimas

siandien darydamas viena prezentacija netiketai aptikau viena is savo labiausiai pamegtu ir prarastu karikaturu. nors zodziu cia yra ir nelabai cenzuriniu, bet jie tiksliai apibrezia uz duru esancia atmosfera ir taip, kaip vyksta diskusijos ir aptarimai is tikruju, o ne taip, kaip norima parodyti prie akiu.kaip dabar menu, kaip is tikruju pateikiami vieni ar kiti procesai, esantys imoneje, ir kaip is tikruju yra. kaip bebutu keista, bet zmones, kurie uz tai atsakingi ir turetu visa tai puikiausiai zinoti, is tiesu nelabai tame gaudosi, bet su savo kalbomis dar ir sugeba viska sugadinti, kad paskui zinantys ir ismanantys pavaldiniai turetu uzsiemimo srebiant sita prisvilusia kose.

sunkumai rasant tiriamaji darba

negana to, kad nusprendziau sio semestro tiriamaji darba rasyti vienas, kai galima dviese, tai dar ir stumiu kuo toliau nuo savo galvos, o tai jau nelabai gerai. savaitgali is 3-ju rasymo valandu, lapu gime tik 2, bet nelabai kas nustebs jeigu pasakysiu, kad siuo metu kartu rasau tiek blog'a, tiek ir marketingo tiriamaji darba. na zinoma, verslo informatikai gi nerasys apie .net klases ar objektini programavima, nors toks dalykas kaip "operaciju valdymas ir tyrimas" leidzia suabejoti sita savo aksioma. negali sakyti, kad vyrai nesugeba susikaupti prie keliu darbu vienu metu, nes dar prie tu 2-ju veiklu, dar ir chalturinu bei facebook'a tyrineju. nenukrypstant nuo temos, paveiksliukai visuose studentu darbuose yra issigelbejimas, tik man labiau patinka plain text'as, t.y. minciu tekme. magistrantui parasyti tiriamaji darba is min 35 lapu su tarpais tarp eiluciu "1" - yra kas veikti. siandien mane ikvepe 2 stiklines pieno - rasosi neblogai, minciu yra, pilstymo is tuscio i kiaura procesas veikia be didesniu sutrikimu.
kadangi jau siandien reikes i kauna vaziuoti paskaitu klausyti, pasilieku dar rezerva miegui ir rytojaus paskaitu klausymui, o ne snauduliui per jas. vadinasi - labanakt ir jums!

2009 m. lapkričio 21 d., šeštadienis

partneriu unikalumas ir perdeta meile jiems

tikrai, visai nesenai supratau, kodel turedamos viena unikalu partneri, imones neskuba ieskotis jam alternatyvos. cia lazda turi 2 galus:
  • reikia atlernatyvaus partnerio, kad butu uztikrintas veiklos testinumas, pakaitumas, galu gale sveika konkurencija, bet
  • dirbant su vienu partneriu, jeigu yra ilgalaike darbo su juo patirtis, ar vertetu galvoti apie alternatyvas?
taip jau yra, kad ne visuose gyvenimo atvejuose ta alternatyva yra naudinga imonei (cia atmetu asmeniskumus, priesiskuma ar neigiama vieno ar kitos zmogaus nuomone apie partneri vien todel, kad jam patinka kitas), o imones interesus ne vienas zmogus turetu atstovauti, o bent jau keletas. dirbant su vienu partneriu issprendziamos tokios problemos kaip kaltu paieska, atsakomybes ribos. dirbant su keliais, ypac ten, kur ju keliai kertasi (pvz.: programavimas - to pacio komponento funkciju keitimas, papildymas), sunku isvengti konfliktu. buti teiseju tada tampa prievole, bet imone praranda efektyvuma, nes jos darbuotojas vietoj savo darbu, uzsiima konfliktuojanciu grupiu taikymo procesu. gaunasi brangu.
pats esu ne karta patyres, kad su viena kompanija dirbti nera lengva, kaip galetu atrodyti, bet esant situacijai, kai ji vienintele yra ir pradeda byreti, nori nenori, uzsakovas turi padeti, nes vienintelio partneriu zlugimo atveju, imoneje (uzsakovui) sustoja nebaigti, paremti verslo strategija, projektai, is kuriu buvo planuojamas tam tikras pelnas. negana to, be nebaigtu darbu, dar prarandama kompetencija, "know how", t.y. zinios, bendravimas ir supratimas, ko kitas partneris su savimi neatsines, tai auginama metu metus.
kai dabar pagalvoju apie tai, suprantu, jog klydau nesuprasdamas, koks kad ir vienas partneris gali buti imones verslui svarbus bei reikalingas, ir kaip neatsargus keli issisokimai del to, kad "as noriu kito partnerio", gali uzsakovui labai skaudziai atsirugti, jau nekalbant, kad tai mazu maziausia yra kvaila.

kuom cia uzsiimti, kad darbu nedaryti?

prisimenant studentavimo/studijavimo laikus, sesijos ir kolokviumu metu, gyvenant bendrabutyje, budavo ideali tvarka, ko nepasakytum apie kitus mokymosi sezonus. kazin, ar kas patiketu, kad tuo metu geriausias uzsiemimas yra tvarkyti kambarius ir uzsiimamt maisto nuo leksciu gramdymu, kai tas maistas nuo ilgalaikio buvomo ten, jau patapes lekstes sudedamaja dalimi. priezastis cia paprasta - negalejimas saves prisiversti eiti mokintis, juo labiau, kai tai atliekama nedaznai. tvarkymas visada buvo be galo pateisinama priezastis, kad netiti pasimokinti, ar perskaityti tamasauskio fizikos kazkelintos dalies.
panasiai ir dabar yra - po 9-eriu metu pertraukos, patapus vel studentu, sunku save priversti eiti kazka daryti, kai nera noro ar tiesiog tas dalykas nemotyvuoja. kaip bebutu, bet tiriamaji darba vistiek reikes parasyti, o laikas bega negailestaingai, todel studentui visada vienos nakties ir neuztenka. stai kad ir pries keleta dienu prisedau rastyti savo darbelio, tai nasumas liudniau nei liudinantis - 2 lapai per 3 valandas. tokiu tempu ir daznumu rasant, tai cia gero pusmecio, jeigu ne metu, reiketu darbui parasyti.
panasiai ir su darbais buna - kai kuriu ju taip nesinori daryti, kad nors tu ka. gerai, jeigu yra kam tuos darbu nuddeleguoti, o jeigu tokiu zmoniu nera, ka tada daryti? vien minciu neuztenka, kad sektusi verslas, dar reikia ir ranku tureti, kurios gali tai atlikti - tiesiiai, o ne kreivai.

2009 m. lapkričio 15 d., sekmadienis

nuspirkau siandien gele


nors kaip dabar suskaiciavau, namie jau buvo ~17 geliu (skaiciuojant vazoneliais), siandien dar viena isigyjau, nes uz akiu pasimaise tuscias vazonelis. noretusi kazko egzotiskesnio, bet teko rinktis is to ko nera. atrankos kriterijai:
  • grazi;
  • nemaza, aukstesne uz 2 sprindzius;
  • dideliais lapais (kad zoledis katinas nenugrauztu);
  • pigi.
si karta radau - kaina 6,49 lt su vienu skyletu lapu (bet tai esmes nekeicia). si lapuoti pastaciau rytineje puseje, nes sviesos jam uzteks, o rytais gales man saule uzstoti. kitas zingsnis - jos klonavimas, nes kas kart, kai vaziuoju namo i siaulius, su dede atliekame gelinius mainus - as is jo gaunu kazka naujo, o jam taip pat nuvezu tai, ko dar neturi.
kol kas viena is labiausiai patinkanciu ir dar gerai auganti gele - "ausys" (bent jau as namie ja taip vadinu), ilgi, stori, zali lapai su geltonais krastais. katinas tokiu "neikanda".

forumu paieskos isvados

keleta dienu paskyriau forumu lietuvos interneto tankmese paieskai. teko nusivilti, nes gyvu forumu pas mus daug nera, o esamu si karta nereklamuosiu. perzvelgus ne viena svetaine, teko patirti tokius stai pojucius:
  • dizainas tai dar tu laiku, kai netscape narsykle gyva buvo (o tai buvo senokai);
  • paskutines zinutes, arba post'ai, 2004-2006m., kartais net 2007 ar 2008m. senumo;
  • reklamos gausybe (!);
  • diskusijas gerai randa paieskos sistemos - gerai suindeksuotas visas turinys;
  • aukstas diskusiju svetainiu lankomumas.
as seo ir kitokiais gyvenimo budo tyrimais neuzsiimu, bet buvo paanalizuoti buvo visai idomu. jausmas, kad daugumos senu forumu lankytoju amzius vyrauja iki 18 metu - gerai matosi pagal statistika prie avataro, amziu, bendravimo kultura, internauto varda (aka nick'a), kai kur net ir amziu nurodyta (100% tuo tiketi - tai saves negerbti :)), sveplu zodziu su "sh" ir "w" naudojima. na, temos taip pat vaikiskos. kitas idomus ir mane tikrai nustebines momentas - tiek beveik, tiek bent kazkiek gyvu, neradau universitetu ir kolegiju forumu, nors visuomene si zmoniu mase uzima nemaza procenta visu lietuvos gyventoju. taip pat neradau tokiu kategoriju forumu (diskusiju lentu):
  • studentu bendrabuciai;
  • populiariu jaunimo zurnalu;
  • na, ir kaip jau minejau - universitetai ir kolegijos.
ar sios temos yra uzdaros internetui ir sukasi tik intranet'e? - kai kurios tikrai taip. pvz.: vytauto didziojo universitetas (vdu) naudoja firstclass (fc) sistema, kuri yra prieinama tik vdu nariams ir tik naudojams fc klientine programine iranga. panasiai gali buti ir su kitomis mokymo istaigomis. kodel taip yra - ne sios diskusijos klausimas.
dar idomu tai, kad diskusijos persikele ne i joms skirta terpe, o i:
  • dienrasciu komentarai;
  • nemokami skelbimai;
  • skundai.
t.y. ten, kur visada atsiranda nauju aktualiu temu, kurios sudomina nemaza internautu aprebti.

2009 m. lapkričio 6 d., penktadienis

bb invazija

taip jau yra, kad esu uzsiregistraves linkedin'e, tai vis man pranesimus meto del nauju connection'u, o ten kone visi is bb - negi daugiau be bb nera zmoniu, dirbanciu it, ar ten tiesiog it specialistu kalve?

2009 m. lapkričio 3 d., antradienis

sms pasiekiamumo greitis

nemokamu sms akcijos nieko nebestebina, tik klausimas - kodel? jeigu bendravimas vyksta sms, tai suprantama, kad jis turi vykti online arba netoli to, kad galetu vykti dialogas. bandymu metu pastebeta, kad sms'ai veluoja netgi iki 60min. ir ilgiau! sms pateikimo greitis dazniausiai atrodo taip (greiciausiai-leciausiai) - ezys/omnitel, telemaxima/eurocom/bite, pildyk/tele2. o be to, pastebeta, kad sms'ai tele2 tinkle daznai net is pirmo karto nenusisiuncia - sms issiuntimo operatoriui klaida. taip kad mielieji, kiekvienas kokybe renkasi pagal save.

kauno kulturos kronikos

kadangi nusprendziau mokintis kaune, nors gyvenu vilniuje, tai i kauna bent pasivezinu pakankamai daznai. o sis miestas sugeba nustebinti, nors kai mokinausi bakalaura, buvau priprates ir daug ko nepastebedavau, nes laikydavau tai savaime suprantamu reiskiniu. viskas butu gerai, jeigu ne miestieciu kultura, kuri, kaip bebutu gaila, kliuva ne "kavianskiems" uz akiu. stai pavyzdziui - jeigu netycia automobiliu ka nors aplenkei, jis tiesiog naturaliai gali isizeisti, nes jo automobilis yra labai rimtas (pvz.: bmw) ir matomai maziau krutiems vairuotojams jo lenkti tiesiog nevalia. stai kitas pavyzdys - garsinis sygnalas, kuris daznai panaudojamas savo skubejimui ir nervu nestabilumui irodyti. dabar siek tiek prisiminimai po velyku puotos prislope, tai kita diena kai busiu kaune, parasysiu gyvai "karstas naujienas".

2009 m. lapkričio 2 d., pirmadienis

pradine zinute

pagalvojau, kad dauguma raso "hello", ar "stai ir as" - buvau pradejes ir as taip prisistatyti, bet gal neverta. sena mintis, kuria dar nevelu igyvendinti - rasyti savo bloga. nemanau, kad sis blogas bus labai sistemingas ir kategorizuotas, tiesiog bandysiu cia pateikti taip, kaip jauciuos, ka matau ir kaip suvokiu mane sukancia aplinka.