2009 m. gruodžio 2 d., trečiadienis

personalo atranka

visai nesenai buvau vienoje personalo atrankos kompaniju, todel pasidalinsiu savo ispudziais ir pastebejimais.pirma karta susiduriau su tuo, kad atejus reikia uzsipildyti svecio kortele - vardas, pavarde, adresas ir telefonas. didelio demesio i tai nekreipiu, galbut tokia tvarka, bet stai variantai: o jeigu as atejau pas savo drauga ar pazystama ir visai ne darbinimosi klausimais? sioje vietoje pasigendu administratores sypsenos ir nuosirdumo dirbant savo darba. paziurejus is procesines puses, kam tai popieriuje pildyti klientui, jeigu konsultantas vistiek jam skiria savo laika ir pokalbio metu gerai zino, kas atejo ir kokiu klausimu ir ar nera cia kartais besidubliuojancios funkcijos - pildo klientas ir pildo konsultantas, kaip savo per diena nuveikta darba. neskoninga. sios personalo atrankos istaigos orgtechnika galima butu lyginyi su muziejumi - kompiuteriu monitoriai net ne skystuju kristalu (lcd), o seni, dideli koneskopiniai (crt). tam radau tik 2 priezastis:
  • monitoriais sildyti patalpas (gal ekonomiskai efektyvu?);
  • stagnatoriskai pasenes poziuris i versla.
net skaudziu ziureti, juolab, kad si kontora dar ir tarptautine, nesupranta, kas tai yra ivaizdis ir kas yra darbo salygos. palyginimui pasakysiu, kad net biudzetines istaigos lietuvoje, neskaitant paskutinio sodros pirkinio, beveik visos jau naudoja lcd ir ne del to, kad tai butu madinga, bet del to, kad tai taupo sveikata (pvz.: akis), bet ir maziau sunaudoja elektros energijos. mintys labiau neigiamos nei teigiamos, tesiu ekskursija toliau - laba diena, as vardas pavarde, prasau praeiti i posedziu kambariuka. saunu! pakalbame apie cv, darbus, si karta iki diskusijos apie kiaules ir debesys neivyko - kalbame tik apie mane ir mano sugebejimus. pamaciau, kaip siaurai ji mato - kaip paieskoje ivedus zodziu "it" ir "vadovas" - visa kita kvalifikacija ir darbo patirtis nera nesvarbi, neskaitant to, kad kito darbo pobudis apima daug daugiau nei it valdymas, bet jis nepatenka pagal atrankso kriterijus. idomiausia dalis - pakalbekime angliskai. nesuprantau ir lig siol nesuprantu, kam to reikia, jeigu:
  • ieskomas vidutinio lygio vadovas;
  • imoneje galbut viena karta per metus reikes panaudoti snekamaja anglu kalba (rasyti mes visi mokame labai gerai visokiu priemoniu pagalba).
na taip, as zinau, anglu nera mano stiprioji puse, bet ir nepescias as esu. pasigirti pavyko - ji kalbejo neblogai, bet gryzkime prie susitikimo tikslo - rasti tinkanti zmogu, kuriams butu galima pasiulyti darbo pozicija. supratau, kad as atejau pasicirkinti - ok, no probs, nuotaik pakilo. neskaitant nesusipratimo, kad as is viso neturejau ten pasirodyti, laikas ismestas beveik veltui. sau naudos gavau tik tai, kad pamaciau, kaip nereikia elgtis ir pasamprotavau apie personalo atranku kompanijas. mergaite baigusi psichologija, bet ar tai reiskia, kad fizika baiges zmogus negali studentams destyti psichologijos, arba apie tai parasyti vertinga knyga? nemanau, kad psichologija baige zmones gali buti pranasesni uz baigusius kitos specialybes studijas. zmogus, bendraves ir bendraujantis su ivairiais zmonemis, savyje turi labai daug patirties tame, ko galbut nepasakysi apie ka tik studijas baigusi jaunima.
ko as is pat pradziu pasigedau, tai mandagumo. pokalbiui pasibaigus, as dar elektroniniu pastu pateikiau manes prasytos informacijos, bet padekos nesulaukiau. o kaip bebutu keista, nors ir krizei bei nedarbas, renkasi ne tik darbdaviai, bet ir darbuotojai, nes buti tapke imoneje ir plaukti pasroviui - tai ne man. pridesiu dar tai, kad is darbo besiieskanciu tokios kontoros ir gyvena, tai yra ju verslas, kuris privalo buti pelningas.
reziume - atgyvenes poziuris i personalo atranka ir netinkamas jos organizavimas geru atsiliepimu nepritraukia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą